Τη σύγχρονη εποχή η χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα, τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας καθώς και ο καθιστικός τρόπος ζωής έχουν συμβάλλει στην υποβάθμιση της ποιότητας του σπέρματος.

Ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες του άνδρα επηρεάζουν άμεσα τη γονιμοποιητική ικανότητά του. Παρόλο που δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ένα πρότυπο διατροφής που επιβεβαιωμένα βελτιώνει τις παραμέτρους του σπέρματος και τα ποσοστά επιτυχούς σύλληψης, η Μεσογειακή Διατροφή προτείνεται ως η πιο κατάλληλη δίαιτα για την υγεία του μελλοντικού πατέρα. Η συγκεκριμένη διατροφή περιλαμβάνει συχνή κατανάλωση:

  • φρούτων και λαχανικών à πλούσια σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της οξειδοαναγωγικής ισορροπίας.
  • θαλασσινών à πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που δρουν ως αντιοξειδωτικά.
  • πουλερικών à κύρια πηγή πρωτεΐνης (αποφυγή κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος).
  • οσπρίων à πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Η αποφυγή κατανάλωσης trans-λιπαρών, αναψυκτικών, επεξεργασμένων τροφών και γλυκών δρα ευεργετικά στην ποιότητα του σπέρματος.

Παράλληλα, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης σε καθημερινή βάση έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης τα οποία δύνανται να επηρεάσουν τη διαδικασία της σπερματογένεσης. Το ίδιο δεν συμβαίνει με την ήπια κατανάλωση καφεΐνης. ‘Aλλωστε η αντιοξειδωτική δράση του καφέ είναι χρήσιμη για τον οργανισμό.

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ περιορίζει την ποιότητα του σπέρματος, ενώ η περιστασιακή κατανάλωση πιθανόν δεν ασκεί αρνητική επίδραση. Πιο συγκεκριμένα, η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο οξειδωτικό στρες, υψηλή κατάτμηση DNA και διαταραχή των αναπαραγωγικών ορμονών.

Τέλος, η άσκηση και ο ποιοτικός ύπνος μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της γονιμοποιητικής ικανότητας του άνδρα κάτι για το οποίο απαιτείται ενδελεχέστερη διερεύνηση σε επιστημονικό επίπεδο,  ώστε να μπορέσουμε να εξάγουμε περισσότερα συμπεράσματα.